Een motorrijbewijs is weer geheel anders dan een autorijbewijs. Voor de motor moet je meerdere keren examen doen. Daarnaast zijn er nog wat verschillen. Hoe werkt dit? En hoe haal je je motorrijbewijs en wat komt hierbij kijken?

Rijschool machtigen

Voor je gaat beginnen met motorrijlessen moet je een rijschool machtigen. Wanneer je dit doet sta je geregistreerd in het systeem bij de rijschool. Je kunt pas beginnen met motorrijlessen, je theorie-examen en praktijkexamen wanneer je dit geregeld hebt. Dit doe je via de website van het CBR samen met de website van jouw nieuwe rijschool. Wanneer je motorrijder bent en op de openbare weg rijdt, ben je kwetsbaarder dan een auto. Je moet voor een motorrijbewijs jezelf op meerdere wijze bewijzen. Bij de auto hoef je maar 1 keer examen te doen. 

Rijlessen & examens

Je eerste motorrijles kan spannend zijn. Er wordt ook vaak aangeraden eerst een proefles in te plannen. Zo kun je kijken of het je bevalt en je hiervoor wil gaan. De eerste rijles verloopt als volgt. Je gaat kennismaken met het motorrijden op een oefenterrein en je leert het voertuig te beheersen. Om het te beheersen ga je slalommen en wat andere oefeningen uitvoeren. Op basis van deze oefeningen en de uitvoering ervan, geeft de rij instructeur je een inschatting over hoeveel rijlessen hij denkt dat je nodig hebt voor je naar het examen gaat.

Voor de les krijg je eerst les over de motor. Wanneer je de motor goed onder controle hebt en de vaardigheden goed beheerst, ben je al goed op weg naar een perfecte uitvoering van de oefeningen van het examen Algemene Voertuig Beheersing. Dit is het examen dat je moet halen voor je mag beginnen aan het praktijkexamen Algemene Verkeersdeelname.

De examens

De motor examens zijn onderverdeeld in 3 soorten rijbewijzen, A1, A2 en A. voor je mag beginnen aan je praktijkexamen, zul je je theorie-examen moeten halen. Eerder dan dat je deze gehaald hebt mag het praktijkexamen niet ingepland worden. Voor je theorie-examen is het handig om theorieles te volgen. Zo heb je meer slagingskans. De motorrijbewijzen zijn onderverdeeld voor een reden, namelijk op leeftijd. Vanaf de leeftijd van 18 tot en met 19 jaar kun je alleen rijbewijs A1 halen op een licht motor, een volledig elektrische motor en een gemotoriseerde driewieler.

Rijbewijs A2 is beschikbaar voor de leeftijd 20 tot en met 23. Dit mag alleen als je al 2 jaar in het bezit bent van een A1 rijbewijs.

Rijbewijs A heeft een directe toegang vanaf 24 jaar, mits je 2 jaar in het bezit bent van een A2 rijbewijs.

Voor je je motorrijbewijs kunt halen is er nog voldoende te doen. Haal je theorie-examen op tijd en begin op tijd met het leren hiervoor. Volg een theorie les en haal gegarandeerd je theorie-examen! Begin ook op tijd met de motorrijlessen. Hoe eerder je begint, hoe sneller je praktijkexamen ingepland kan worden. Doe je best en ga ervoor!